Zware Vermoeide Benen of Pijn In Benen? Steunzolen Helpen! | Footactive

vermoeide-benen

Vermoeide benen. Pijn in benen.

"Ik heb last van vermoeidheid en pijn aan de achterkant van mijn benen, vooral in de kuitspieren. De pijn is het ergst na lang staan en/of lopen"

 

Vermoeide, pijnlijke benen zijn een veelvoorkomende klacht, vooral bij vrouwen, ouderen en mensen die (voor bijvoorbeeld werk) op een dag veel staan en/of lopen. Maar het kan ook jonge mensen overkomen. Vaak is het een onschuldige klacht, maar in sommige gevallen kan er meer aan de hand zijn. Lees hier over de oorzaken van pijnlijke, vermoeide benen en volg de behandelingstips.

Symptomen:

Pijnlijke, vermoeide benen worden ook wel zware benen genoemd, omdat bij sommigen de benen zwaar en stijf aanvoelen. In andere gevallen wordt een brandendy pijn in de kuiten ervaren of pijn achter de knieholte. Vrouwen die zwanger zijn hebben vaak last van vermoeide benen en ook het dragen van hoge hakken kan gepaard gaan met pijn in de (onder)benen.

 

Oorzaken pijnlijke benen?

 

Er zijn een aantal verschillende oorzaken voor deze aandoening. Zoals te lang stilzitten of staan, waardoor bloedcirculatie niet optimaal is. Overbelasting door sporten (hardlopen, wielrennen etc) kan tot een overmatige produktie van melkzuur in de spieren leiden, hetgeen pijn en vermoeidheid veroorzaakt.

Andere oorzaken zijn aderverkalking, waarbij de bloedvaten vernauwen en dit leidt tot pijn en kramp in de benen die plotseling ontstaat en ook weer gewoon vanzelf verdwijnt. Hetzelfde geldt voor spataderen, dit is een verzwakking van de bloedvaatwanden, hegeen erg pijnlijk kan zijn. Spataderen zijn vaak erfelijk en worden erger naarmate men ouder wordt. Vooral vrouwen hebben hier last van.

Veel aandoeningen in de benen hebben te maken met een slechte bloedsomloop: te weinig bloed wordt teruggepompt naar het bovenlichaam en het bloed komt bijna 'tot stilstand' in het onderlichaam. Het risico hiervan is bloedprop- of klontervorming in de aderen, waardoor een trombose kan ontstaan. Trombose is niet alleen pijnlijk maar ook zeer gevaarlijk als de bloedklont zich verplaatst naar het hart of de hersenen.


Een andere oorzaak van de benen, met name de kuitspieren is overpronatie: het doorzakken van het voetgewelf en naar binnenkantelen van de enkels. Bij veel mensen hebben de voeten een verkeerde stand en overpronatie komt bij 50-60% van de bevolking voor!

Als de enkels naar binnenkantelen (pronatie) dan draait het onderbeen naar binnen, hetgeen tot overmatige belasting van de kuitspieren leidt.

Behandeling en pijnverlichting voor vermoeide benen:

Om de bloedcirculatie in de benen bevorderen zijn er verschillende oplossingen:

  • meer beweging (bijv. lopen, fietsen en zwemmen)

  • massage, fysiotherapie en oefeningen

  • gewichtsvermindering

  • het dragen van compressie- of steunkousen

  • bloedverdunnende medicijnen

  • veel water drinken

In het geval van overpronatie, biedt FootAtive een gemakkelijke en goedkope oplossing: de zooltjes corrigeren overmatige pronatie van de voeten. Hierdoor worden de spieren en pezen in de onderbenen minder belast, en is er dus minder kans op pijn en vermoeidheid.
Klik hier om zooltjes te bekijken die wij geschikt vinden voor vermoeide benen.
Klik hier om meer info te krijgen over voetpijn/voetklachten.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »