Achillespeesontsteking, Pijnlijke Achillespees, Last Van Achillespees | Footactive

achillespeesontsteking

Achilles Tendinitis:

Achilles Tendinitis is Latijn voor 'ontsteking van de Achillespees'. De achillespees (tendo calcaneus) is de langste pees in het lichaam en verbindt de kuitspieren met het hielbot achter het enkelgewricht. Als de kuitspieren zich samentrekken, trekken ze aan de achillespees. Hierdoor richt uw voet zich naar beneden en kunt u uw tenen oprichten. Pijn in de achillespees zit iets boven de achterkant van de hiel en mensen die hier last van hebben, ervaren vaak ook een strak gevoel in de kuitspieren. 

De achillespees kan hier aanzienlijk dikker zijn en gevoelig bij aanraking. Wandelen (om nog maar niet te spreken over hardlopen) doet pijn, in het bijzonder als men zich opricht vanaf de tenen.

Wat veroorzaakt Achillespeesontsteking?

Constante belasting van de Achillespees veroorzaakt irritatie en ontsteking. In ernstige gevallen kan deze belasting zelfs leiden tot het gedeeltelijk of volledig scheuren van de pees. Chronische overbelasting (vooral bij hardlopers) kan ook bijdragen aan veranderingen aan de achillespees. Dit kan leiden tot degeneratie en verdikking van de pees.

Ook strakke kuitspieren kunnen bijdragen aan achillespeesontsteking. Naarmate we ouder worden kunnen onze pezen degenereren. Degeneratie betekent het met verloop van tijd slijten van de pezen, wat leidt tot zwakte in de vezels van de pees. 

De meest voorkomende oorzaak van deze aandoening is echter overpronatie: het doorzakken van de voetboog en naar binnen zwikken van de enkels. Als de voet op naar binnen zwikt, wordt het onderbeen geforceerd om binnenwaarts te roteren, wat een afschuifkracht op de kuitspieren plaatst. De kuitspieren staan in verbinding met de achillespees, en aangezien de achillespees de ‘zwakste schakel in de ketting’ is, wordt de achillespees te ver uitgerekt, wat tot irritatie en ontsteking leidt.

Behandeling en preventie met correctie-zolen

FootActive  biomechanishe  inlegzolen corrigeren overpronatie.

Door het dragen van achillespees zooltjes wordt de druk op de achillespees aanzienlijk verminderd, waardoor de pezen de kans krijgen om te genezen. Bovendien voorkomt dit verslechtering van de situatie en neemt het risico op een peesscheuring (achillespeesruptuur)  af.

Aanbevolen FootActive zolen bij Achilles Tendinitis:

   
 COMFORT    NATURE      SPORTS            NATURE PLUS
   
 WORKMATE   CASUAL      SENSI          VOETBAL HOCKEY 

Om achillesontsteking te voorkomen wordt het, naast het gebruik van zooltjes, ook zeer aanbevolen om de achillespezen en kuiten te strekken alvorens over te gaan tot lichamelijke activiteiten als hardlopen of andere sporten. Doe de strekoefeningen langzaam en voorzichtig. Rek tot het punt waarop u het duidelijk voelt, maar zonder dat het pijn doet. 

De behandeling van een achillespeesontsteking is vaak zeer langdurig. De klachten kunnen erg hardnekkig zijn. Belast de pezen niet te snel, anders kunnen de klachten snel weer terugkomen.

OVERIGE VOETPIJN EN VOETKLACHTEN

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »