• 30 dagen geld terug garantie voor alle inlegzolen
  • Voor 16:30 besteld, morgen in huis
  • Bij aankopen boven de €50,- nu 15% korting

holvoet

Een holvoet (pes cavus) is het tegenovergestelde van een platvoet. Een normale voetboog is 1,3 cm hoog, bij een platvoet is deze lager en bij een holvoet hoger. Door die hogere voetboog (en wreef) worden de banden van de voetzool en de achillespees strakker aangespannen dan normaal. Geleidelijk aan worden de tenen dan in een kromme positie getrokken.

Door de holvoet is er sprake van een beperkt draagvlak en worden vooral de hiel en de voorvoet belast met het lichaamsgewicht. De holvoet kan tot veel klachten leiden:
* overbelasting en spreiding van de voorvoet en daardoor snellere slijtage van de voorvoetgewrichten;
* klauw- of hamertenen;
* grotere spanning van de peesplaat hetgeen kan leiden tot peesplaatontsteking en zelfs hielspoor;
* overmatige spanning op één of beide achillespezen hetgeen kan leiden tot achillespeesontsteking;
* eeltgroei en likdoorns;
* afname vetkussen onder de voorvoet.

Hoewel de pijnklachten zich vooral openbaren in de bal van de voet en de hiel, blijven de klachten daar niet toe beperkt. Zoals bij de meeste voetafwijkingen kan het tevens resulteren in pijnklachten en standproblemen in de knie, heup, rug en nek. Deze klachten nemen toe in rustpositie zoals zitten of stilstaan.

De oorzaak is vaak een gestoorde spierfunctie in de voetspieren (vaak neurologisch) en ook kunnen tussenbotspiertjes niet meer functioneren. Het hebben van een holvoet kan ook een erfelijkheidskwestie zijn.

Het grootste deel van de holvoetpatiënten kunnen zonder operatie behandeld worden. Dan wordt er gewerkt op drie fronten:
* proberen de voet recht te krijgen;
* drukpunten in de voet ontlasten;
* stabiliteit verbeteren.

Dat begint allemaal met het dragen van steunzolen. De biomechanische inlegzolen van FootActive verlichten de (pijn)klachten en zorgen voor een betere drukverdeling. Zie bijvoorbeeld de product reviews van Marius over de Workmate inlegzolen (11-02-2015 en 08-03-2015).

Aanbevolen FootActive modellen bij overpronatie:

   
WORKMATE              COMFORT                 NATURE PLUS           SPORTS
NAAR VOETPIJN / VOETKLACHTEN:

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »